Mestesugul cusaturii – indeletnicire ancestrala

Vestigiile arheologice - ace de os, strapungatoare, fire toarse si rasucite - demonstreaza cunoasterea acestui mestesug inca din neolitic. Insusi Herodot, scriind despre traci face referire la „subele lor brodate”. Din preistorie si pana astazi, cusatura a fost si este in primul rand o modalitate de unire a partilor componente de impodobire si de unire a partilor componente ale vesmintelor.

Fiind o indeletnicire de baza a femeilor, acestea impodobeau prin cusaturi vesmintele din portul cotidian (ii, fote, camasi), vesmintele de sarbatoare dar si alte materiale folosite in gospodarie: stergare, naframe, fete de masa, fete de perna etc. Mestesugul s-a mostenit din generatie in generatie, fiind transmis de la bunica si mama la fiica.

div

Cusaturile – valoare artistica si rafinament

Ornamentarea prin cusatura se realizeaza printr-o gama variata de tehnici („puncte”), cusute pe suprafata tesaturii, puncte cusute dupa tragerea firelor tesaturii de fond si puncte cusute prin folosirea de paiete si margele. Dintre punctele executate pe suprafata tesaturii, tighelul, cruciulita si lantisorul sunt cele mai cunoscute, fiind folosite si in zilele noastre. Dintre punctele executate pe suprafata tesaturii, tighelul, cruciulita si lantisorul sunt cele mai cunoscute, fiind folosite si in zilele noastre.

Materialele folosite in cusatura traditionala erau, de obicei, naturale: fire de lana, fire de canepa si in, fire de bumbac sau de borangic. Un material deosebit, cu traditie medievala este firul metalic de argint si aur. Motivele ornamentale sunt in general motive geometrice (romburi, stelute, zig-zag-uri etc.) sau florale, cat si reprezentari stilizate de animale, pasari si figuri omenesti, ele alcatuind adevarate compoziti artistice, caracteristice zonei de provenienta.

Culoarea firelor folosite la cusatura, dincolo de rolul estetic, aveau si o semnificatie legata de varsta: femeile tinere isi coseau camasile in culori deschise, fara a fi stridente, rosu, grena, albastru, galben, iar femeile mai in varsta in culori mai sobre. Compozitiile ornamentale si cromatice ale cusaturilor romanesti sunt puse in valoare de campurile albe ale materialelor pe care sunt realizate. Motivele, cromatica si tehnicile de cusatura confera unicitate diferitelor zone ale tarii, bogatia cusaturilor ce impodobesc costumele taranesti perpetuandu-se pana in zilele noastre.

In zona de Sud mai exista inca o adevarata arta a cusaturilor realizate pe panza de bumbac, folosind cu maiestrie acul si respectand o valoroasa traditie.

div

but mesteri

0.0/5 evaluare (0 voturi)